Spring naar inhoud

Het selectieve geheugen van Pieter van Vollenhoven

juni 1, 2012

Met het recente verschijnen van het boek ‘Mooie Barend’ (Biesheuvel) is het huwelijk van Pieter van Vollenhoven en het feit, dat hij nooit een prinsentitel heeft gekregen, weer opgerakeld. Volgens de auteur Wilfred Scholten was Pieter daar destijds zeer verontwaardigd over. Pieter zelf kan zich daarover niets meer herinneren. Maar de historicus Dorine Hermans, die een biografie over Pieter heeft geschreven, heeft kort geleden nog eens gezegd, dat Pieter de eerste zes jaren van zijn huwelijk het liefst zou willen vergeten. Het waren namelijk bijzonder treurige jaren. Dan herinner je van die tijd ook weinig.Of je wilt er gewoon weinig meer van weten.

De mensen, die zich de zaken nog wel goed herinneren, weten dat Beatrix destijds niet blij was met het huwelijk van haar zuster met Pieter van Vollenhoven. Het NSB lidmaatschap van Pieter’s vader heeft daarbij een rol gespeeld. Alleen  dankzij Juliana kon het huwelijk toch doorgaan. Juliana stond pal achter Pieter. In amper twee weken tijd loodste ze het huwelijk door de volksvertegenwoordiging. Dorine: ‘Je zou kunnen zeggen ,het was een soort coup van Juliana. Opmerkelijk want ze was toen nog maar nauwelijks bekomen van de Hofmansaffaire, waarbij ze het onderspit moest delven.’

Pieter zat aldus klem tussen de twee kampen aan het hof: de Julianen en de Bernhardianen, oftewel de Baarnse en de Soester vleugel aan het hof.

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: